Vogelpaspoort

Het Vogelpaspoort is een document ter identificatie van uw vogel. In het paspoort staan alle belangrijke gegevens waaraan u uw vogel kunt identificeren. Daarnaast staan er in het paspoort vogel gerelateerde gegevens en is er een uitgebreide checklist in opgenomen die nagelopen wordt als uw vogel voor een periodieke controle op consult komt.

Ook worden er uitslagen in vermeld van onderzoeken zoals PBFD, Polyoma, Chlamydia en ontlastingsonderzoek op o.a. parasieten. Naast deze gegevens is er nog een gedeelte opengelaten voor belangrijke gegevens van de dierenarts. Hier kan de arts belangrijke gegevens vermelden die met uw vogel te maken hebben.

Waarom het vogelpaspoort!

Veel grotere kromsnavels halen een leeftijd van 60 jaar of meer. Kleinere soorten kunnen gemakkelijk 10 tot 30 jaar halen.

 

Meerdere eigenaren:

In gevangenschap betekent dit helaas ook vaak dat de vogels meerdere eigenaren krijgen. Soms omdat ze de eigenaar overleven of verkocht worden i.v.m. allergie of toch te druk of vervelend worden voor in de huiskamer of omdat de buren last gaan krijgen.
Op dit moment is het bijna niet mogelijk om een goed bewijs te geven voor de herkenning van een vogel. Je kan je vogel wel laten chippen maar daar word nog veel te weinig gebruik van gemaakt. Naast dat vaak vergeten word waar de vogel is gechipt is vaak ook het nummer verloren gegaan. Alleen dierenartsen en speciaalzaken hebben vaak een goede scanner en kunnen de transponder uitlezen. Daarnaast blijken er vogels te zijn gevonden met meerdere transponders in het lichaam. Dit omdat vogels al dan niet met kwade opzet vaker dan eens zijn gechipt. De enige vormen van herkenning zijn daarmee de vaste voetring en een eventuele bijzondere kenmerk, zoals het ontbreken van een teentje/nageltje of kleur van de nagel. Een voetring alleen is echter geen echt goed bewijs om de herkomst en eigendom aan te tonen, hij moet leesbaar en geïdentificeerd zijn.