Voeding

Uitgebalanceerde voeding is essentieel voor een gezonde vogel.

Zadenmengsels zijn geen volledige voeding voor kromsnavels. Hoewel ze wel als zodanig worden verkocht, krijgen vogels teveel vet en te weinig vitamines en calcium binnen. Dit geeft op den duur ernstige gezondheidsproblemen.

Wij adviseren daarom om vogels als basisvoeding pellets te geven. Pellets bevatten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding. Wij hebben verschillende pellets van het merk Zupreem in voorraad, maar ook de meeste dierenwinkels verkopen goede pellets.

Vogels die reeds gewend zijn aan een zadendieet moeten geleidelijk aan worden overgezet op pellets. Te plotseling van dieet veranderen kan leiden tot ernstige problemen, omdat de meeste vogels dan niet meer willen eten. Wij hebben een schema gemaakt om de vogel geleidelijk en verantwoord over te laten stappen van zaden naar pellets. Naast de pellets is het goed de vogels nog groente en fruit te geven. Bij het overstappen is het ook belangrijk het gewicht en de ontlasting in de gaten te houden.

Voeding met avocado, chocola of pitten van steenvruchten (pruim, kers, abrikoos maar ook appel) is gevaarlijk voor de vogel en ook het geven van rabarber kan leiden tot problemen.