Snavel corrigeren

Bij vogels groeit de snavel het hele leven door. Deze slijt door het kraken van voedsel en het slijpen aan takken.

Bij een juiste stand van boven en onder snavel, zullen deze goed en gelijkmatig afslijten.

Door bijvoorbeeld een val, voedingsfouten of bijten door andere vogels kan er een scheefstand van de boven en onder snavel ontstaan. De vogels zullen een zogenaamde kruisbek krijgen, de punt van de boven en onder snavel zullen doorgroeien. Uiteindelijk krijgen de vogels moeite met eten en het schoonhouden van de veren.

Bij deze vogels zal de snavel weer teruggebracht moeten worden naar normale verhoudingen. Dit kan door de snavel in de juiste vorm te slijpen, maar kan ook gebeuren door het overtollige hoorn weg te branden. In de meeste gevallen zal dit om de zoveel tijd herhaald moeten worden.

De snavel kan ook doorgroeien ondanks een juiste stand. Meestal wordt dan de bovensnavel te lang. Vaak houdt dit verband met andere gezondheidsproblemen. Omdat dit proces langzaam verloopt, kunnen de vogels zich zo aanpassen dat ze nog lang kunnen blijven eten met een afwijkende snavel.

Ook bij een te lange bovensnavel, zal deze in de juiste vorm teruggebracht moeten worden, daarnaast moet de onderliggende oorzaak onderzocht en aangepakt worden.