Algemene informatie

Naast goede huisvesting en voeding is het hebben van uitdaging voor een vogel heel belangrijk, en dan met name voor de intelligente papegaaiachtigen (kromsnavels). In de natuur besteden papegaaien 5 tot 8 uur per dag aan het zoeken naar voedsel. In gevangenschap is dit nog geen half uur, daardoor is de kans op verveling groot. Bovendien kunnen sommige soorten erg oud worden. Zelfs de kleinere soorten zoals de grasparkiet en de valkparkiet kunnen tussen de 10 en 20 jaar oud worden. De grotere soorten zoals de grijze roodstaart papegaai, amazone papegaaien en ara’s worden nog veel ouder.

Ons advies is de nieuwe vogel eerst te laten onderzoeken door de dierenarts. Dit betreft een klein algemeen onderzoek en eventueel een bloedtest, waarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van de volgende ziektes: Bek&Verenziekte PBFD, Polyomavirus, papegaaienziekte en kliermaag dilatatie.

Koop het liefst een vogel die zo min mogelijk contact gehad heeft met andere vogels om de kans op besmettelijke ziektes te beperken. Wanneer u al andere vogels in huis hebt is het verstandig de nieuwkomer een aantal weken te isoleren van de rest.

Wanneer u een vogel aanschaft, is het erg belangrijk om te weten hoe oud deze is en in hoeverre de vogel al zelfstandig eet. Jonge vogels moeten namelijk worden bijgevoerd.