Vaccinaties + schema

Ziektes waartegen konijnen gevaccineerd kunnen worden.

Myxomatose is een virusinfectie die kan leiden tot sterfte en vooral problemen geeft in de nazomer.

De verspreiding van dit virus gebeurd via stekende insecten, zoals vliegen, vlooien en muggen.

Wanneer een konijn met dit virus geïnfecteerd raakt kunnen de slijmvliezen gaan opzwellen.

Daarnaast kunnen er knobbels in de huid ontstaan, vooral op de rug, rond de mond en op de oren. Zonder behandeling zal ongeveer 85 procent van de konijnen deze ziekte niet overleven. Wanneer een konijn wel behandeld wordt is de overlevingskans iets groter, maar het is een zeer intensieve behandeling.

Viraal hemorrhagisch syndroom (VHS) is een besmettelijke virusziekte die een plotselinge sterfte kan geven bij jonge konijnen van 8 weken of ouder, of een langzamer verlopend ziektebeeld geeft met overal bloedingen. De verspreiding van dit virus gaat via contact met besmette dieren, ontlasting of urine.

Het vaccinatie-schema van het konijn:

Vanaf 8 weken leeftijd: enting tegen myxomatose en viraal hemorrhagisch syndroom, en daarna 1x per jaar herhalen. Vroeger dienden konijnen 2x maal per jaar gevaccineerd te worden, maar door verbetering van de vaccins is er nog maar 1 jaarlijkse inenting nodig. Deze enting beschermt een jaar lang tegen zowel myxomatose als VHD. Bij inenting van uw konijn, ontvangt u na een jaar automatisch een herinnering wanneer uw konijn weer gevaccineerd dient te worden.