Teken

De teken zijn het meest actief in het voorjaar, dus maart – april, en in de herfst, dus oktober en november.

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen naar de hond, de kat of de mens. Voorbeelden hiervan zijn de Ziekte van Lyme, Anaplasmose en Babesiose.

Een teek kan klein zijn, of groot wanneer ze volgezogen zijn met bloed. Ze kunnen dan gevoeld worden als een bultje op de huid. Op de plaats waar de teek gebeten heeft kan een huidreactie ontstaan, waarbij een rode zwelling van de huid opvalt.

Behandeling en preventie.

Als uw hond een teek heeft is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met de hand of een tekentang. Door deze tang op de teek te plaatsen en een draaiende beweging te maken, laat de teek los. Nadat de teek is verwijderd kunt u de huid ontsmetten. U kunt altijd tijdens een spreekuur even binnenlopen om deze door de dierenarts te laten verwijderen.

Als preventieve behandeling hebben wij de Scalibor Protectorband voor de hond, die gedurende deze maanden gedragen kan worden. Ook is het raadzaam deze band bij uw hond om te doen als u de hond meeneemt naar het buitenland, omdat deze ook beschermt tegen de beten van zandvliegjes (zie het kopje Leismania onder Reisziekte). Tevens hebben wij verschillende anti-vlooienmiddelen op voorraad, die ook bescherming bieden tegen teken.