Tanden poetsen

Het is goed om het gebit van uw hond goed te onderhouden en daardoor het ontstaan van tandplaque te voorkomen. Dit kan onder meer door het gebit van uw hond dagelijks te poetsen. Bij voorkeur wordt hiermee begonnen als de hond nog een pup is. In het latere leven zal hij/zij hieraan gewend zijn.

Tandplaque bestaat uit bacteriën en hun afvalproducten, die een filmlaagje over de tand vormen en een ontsteking van het tandvlees kunnen veroorzaken. Als tanden dagelijks op een goede manier gepoetst worden, wordt de vorming van tandplaque voorkomen en kan het tandvlees herstellen. Daarnaast kan er tandsteen ontstaan: tandsteen is tandplaque dat hard geworden is onder invloed van de mineralen in het speeksel. Tandsteen vormt ook weer een aanhechtingsplaats voor bacteriën.

 

Tips om de hond aan het tanden poetsen te laten wennen:

Stel uw hond op zijn/haar gemak en benader hem/haar van de zijkant, liever niet van de voorkant. Begin met een paar tanden. Het handigst is om te beginnen met de kiezen aan de zijkant, want de meeste dieren accepteren het optillen van de lip beter dan het omhoog duwen van de neus. Ga langzamerhand steeds meer tanden schoonmaken, totdat alle elementen schoongemaakt worden in 1 enkele sessie. In het begin hoeft de bek niet geheel geopend te worden. Als het dier goed toelaat dat de oppervlakken van de elementen aan de zijkant goed gepoetst worden, kan geprobeerd worden de bek te openen. Poets dan de binnenkanten van de elementen ook. Beloon de hond na afloop! Dus geef hem/haar iets lekkers, speel een spelletje of ga wandelen.

Het beste is om 1 keer per dag de tanden te poetsen (vaker is niet nodig en leidt alleen maar tot beschadiging van het tandvlees).

 

Om te beginnen kunt u een ‘rubberen vingerborstel’ gebruiken, maar als de hond eenmaal gewend is aan het tandenpoetsen, dan is het beter om een ‘gewone’ tandenborstel te gebruiken. Deze tandenborstels verwijderen het tandplaque namelijk beter. Het beste kunt u een zachte humane (kinder) tandenborstel nemen, die qua formaat bij het dier past.

Bij het tandenpoetsen is het mechanisch reinigen het belangrijkst. Poetsen met een natte tandenborstel is dus voldoende. Er zijn verschillende dierentandpasta’s op de markt met een lekker smaakje (kip/rund/wild). Om het dier aan het tandenpoetsen te laten wennen, kan het dus wel gemakkelijk zijn om hiervan gebruik te maken. Het is niet handig om humane tandpasta te gebruiken, omdat dat daar veel fluoride inzit: regelmatige inname hiervan kan toxisch zijn!