Gebitsbehandeling

Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw huisdier. De vorming van tandplak en tandsteen kan aanleiding geven tot tandvleesontsteking. Een onbehandelde tandvleesontsteking zorgt voor opgetrokken tandvlees, waardoor tanden en kiezen los kunnen komen te zitten. Ontstoken tandvlees kan ook resulteren in infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën afkomstig uit de ontsteking in de mondholte zich via de bloedbaan kunnen verplaatsen naar de organen. Het is dus belangrijk om regelmatig het gebit van uw huisdier te (laten) controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts.

Wanneer is het belangrijk een gebitsbehandeling te doen?

  •  Vanwege losse tanden en/of kiezen Losse tanden/kiezen zorgen voor pijn met eten. Deze moeten getrokken worden.
  •  Vanwege tandsteen Om het gebit gezond te houden, is het verstandig om regelmatig tandsteen te laten verwijderen, zeker als het tandenpoetsen bij uw huisdier lastig is.
  •  Vanwege slechte adem of stank Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in tandplak of door een ontsteking.
  •  Vanwege pijn Pijn bij het eten uit zich vaak in eenzijdig eten, geen harde brokjes meer willen eten of helemaal niets meer willen eten.
  •  Vanwege een afgebroken kies Een blootliggende zenuw bij een afgebroken tand/kies is heel pijnlijk..
  •  Vanwege persisterende melktanden; ook wel dubbele tanden. Mocht uw huisdier komen voor sterilisatie/castratie en nog persisterende melktanden hebben, dan worden deze tanden gelijk getrokken.

Voordat een gebitsbehandeling wordt uitgevoerd, wordt uw huisdier eerst klinisch bekeken of het dier gezond genoeg is om onder narcose te gaan. Er wordt naar het hart geluisterd en naar de voorgeschiedenis gekeken. Bij risico-gevallen kunnen wij eerst een bloedonderzoek uitvoeren om erachter te komen of de lever- en nierfunctie nog goed is. (dit i.v.m. dat deze een belangrijke rol spelen bij de afbraak van het narcose middel).

De gebitsbehandeling bestaat uit een aantal stappen:

  1. Tandsteen verwijderen Grote brokken tandsteen worden eerst met een tang verwijderd, de rest met het ultrasoon (hoge frequentie trillingen) tandsteenapparaat.
  2. Extractie van tanden en kiezen Als er tanden en/of kiezen getrokken moeten worden, is dit de volgende stap. Vaak zien we dat met name de tanden heel los zitten en heel eenvoudig te verwijderen zijn met een tang. Met een elevator (wortelheffer) worden alle ligamenten (bandjes) losgemaakt waarmee het stuk kies met zijn wortel verankerd zit in de kaak. Nadat alle ligamenten losgemaakt zijn, zit de wortel los en kan het stuk kies gemakkelijk getrokken worden.
  3. Polijsten Aan het eind van de gebitsbehandeling polijsten we het gebit met een polijstpasta. Door te polijsten wordt het ruw geworden glazuur weer glad gemaakt, waardoor tandplak minder kans heeft om aan te hechten en de terugkeer van tandplak en tandsteen dus langer duurt..

Na de behandeling kan het huisdier in een hokje rustig bijkomen en na een paar uur kan hij/zij weer opgehaald worden. Als u uw huisdier heeft opgehaald, mag hij/zij s'avonds wat nat voeding (geen brokjes) eten.