Nierfalen

Nierfalen, ook wel nierinsufficiëntie genoemd, komt in zowel acute als chronische vorm voor. Acute vormen kunnen reversibel zijn. De chronische vorm echter speelt al maanden tot jaren tegen de tijd dat de diagnose kan worden gesteld. Honden hebben twee nieren, die ieder bestaan uit veel onderdeeltjes de zogenaamde nefronen. De nefronen vormen de filter van de nier. Bij nierfalen is 70% van deze nefronen kapot en kan niet meer worden hersteld. De nieren kunnen hun werk niet goed meer doen. Nieren zijn een zeer belangrijk orgaan en hebben onder meer de volgende functies: ze filteren het bloed en verwijderen afvalstoffen, ze zorgen voor de mineralen- en vochtbalans en ze produceren hormonen.

In eerste instantie is chronisch nierfalen moeilijk te herkennen. Er zijn namelijk zoveel nefronen in de nier dat er pas klachten komen als zo’n 70% van de nefronen kapot is. Dit proces kan maanden tot jaren duren. Zowel acuut als chronisch nierfalen geeft de volgende klachten:

  •     veel drinken
  •     braken
  •     veel plassen of niet plassen
  •     slechte adem
  •     verminderde eetlust
  •     depressie
  •     gewichtsafname
  •     sloomheid

Mocht uw hond meerdere van deze klachten vertonen dan kunnen wij aan de hand van een bloedonderzoek vaststellen of de hond leidt aan nierinsufficiëntie. Aanvullende informatie kan verkregen worden door een echo van de nieren.

Hoewel beschadiging aan de nieren niet meer te herstellen valt, kunnen we gelukkig wel de klachten succesvol bestrijden zodat de hond nog een kwalitatief goed leven heeft. De behandeling bestaat meestal in eerste instantie uit een infuusbehandeling om het bloed te ontgiften (bij de acute vorm) en de bijkomende klachten te onderdrukken. Vervolgens volgt een levenslange behandeling met dieetvoeding (en soms medicatie).

De oorzaak van nierfalen is heel divers: sommige rassen hebben meer aanleg om deze aandoening te krijgen, leeftijd speelt zeker een rol, maar ook infecties, vergiftiging, urinewegverstoppingen, hartproblemen en uitdroging kunnen nierfalen veroorzaken.