Maag- darmaandoeningen

Honden hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als 'brandstof' om in leven te blijven. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken. Dit proces heet de spijsvertering en vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier produceren stoffen die de vertering mogelijk maken. In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt met name water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt. Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Wel vindt hier nog enige vertering van voedingsvezel plaats.

Maag-darmaandoeningen, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden in de onze praktijk. We bespreken hieronder welk dieet en verzorgingsmaatregelen u kunt nemen wanneer uw huisdier last heeft van chronische maagdarmklachten, zoals langdurige of steeds terugkerende diarree.

Chronische darmontstekingen
Een chronische darmontsteking is een vaak voorkomende oorzaak van braken en diarree, waarbij vooral braken veel voorkomt. Dieren met chronische darmontsteking hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie.
De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmers. Wij zullen meestal een licht verteerbaar, hypo allergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en een dierlijke eiwitbron, bijvoorbeeld rijst, vis of eend, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt. Ook worden er géén ingrediënten gebruikt die in verband kunnen worden gebracht met overgevoeligheidsreacties, zoals zuivelproducten, soja en granen. Door de samenstelling van deze voeding bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels, zodat de klachten van uw hond snel zullen verminderen.


Colitis
Colitis is een ontsteking van de dikke darm en opvallen is het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard gaand met bloed en/of slijm productie. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen). Colitis kan vele oorzaken hebben zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie.
De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn. Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van spijsverteringsproblemen. Het is heel belangrijk als een hond een bepaald dieet volgt er geen andere producten aan het dier worden gegeven. Dus ook geen blokje kaas, worst of hondenkoekjes.