Huidproblemen

Heel vaak krijgen wij in de kliniek te maken met huidproblemen. De klachten zijn vaak niet levensbedreigend, maar kunnen wel enorm hinderlijk zijn voor zowel dier als eigenaar. We geven hieronder informatie betreffende huidproblemen die veroorzaakt worden door een allergie, de allergodermatosen.

Deze allergie kan grofweg komen door drie oorzaken:

  • Vlooienallergie
  • Voedingsallergie
  • Atopie

Vlooienallergie: Bij een vlooienallergie ziet u vaak dat uw hond erg veel jeuk heeft. Wat opvalt is dat de honden vaak korstjes en roodheid en kaalheid hebben op de buik en onderrug. Bij ernstige irritatie kan de jeuk en de huidaantasting zich verder uitbreiden over de rest van het lichaam. Vaak zien we ook vlooien lopen. Het kan echter ook zijn dat de hond al door één vlooienbeet in de problemen komt vanwege een overgevoeligheidsreactie en zichzelf kapot bijt. Wanneer we een vlooienallergie constateren is het van belang om ons te realiseren, dat het grootste gedeelte van de vlooienpopulatie zich in de omgeving van het dier bevinden. Dit kan in de mand zijn of tussen kieren van een vloer. Het is dus heel belangrijk ervoor te zorgen dat zowel hond als huis volledig vrij van vlooien wordt. Anders kan er steeds een weer een besmetting met vlooien plaatsvinden.

Voedselallergie: Bij een voedingsallergie gaat het specifiek om de eiwitten in de voeding die over het algemeen verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheidsreactie en van daaruit problemen geven in de huid. Door de voedingsallergie krijgt de hond jeuk en gaat hij krabben, hierdoor beschadigt de huid. Door zowel deze beschadigingen als door een verlaging van de huidafweer, krijgen lokale bacteriën en gisten de kans om te gaan vermeerderen en woekeren. Hierdoor raakt de huid vaak ook ontstoken. Het puur en alleen behandelen van de huidontsteking met antibioticum zal de ontsteking wel tot rust brengen en daarmee de jeuk verlagen, maar doet niets aan het onderliggende probleem, te weten de allergie. Om te achterhalen of er een voedselallergie speelt, dient uw hond 6-8 weken een eliminatiedieet te krijgen. Het gaat erom dat de hond een dieet krijgt met een eiwitbron, die hij/zij nooit eerder heeft gehad. Zijn na deze periode de klachten verdwenen dan kunnen we ervan uitgaan dat de hond inderdaad een voedselallergie had en is het raadzaam dit dieet te blijven geven.

Allergie voor iets uit de omgeving: Een allergie kan ook komen door een overgevoeligheid voor iets uit de omgeving. Deze aandoening wordt dus omgevingsallergie genoemd, oftewel atopie. Als een vlooienallergie niet waarschijnlijk is, zal eerst de voedingsallergie op bovenstaande wijze worden aangetoond dan wel uitgesloten. Als het geen voedselallergie blijkt te zijn, doordat de hond op geen enkele wijze verbetert op de voeding, dan is een atopie meer aannemelijk. De manier waarop de huid is aangetast bij een voedselallergie/atopie kan precies hetzelfde zijn. Dat maakt de diagnose niet altijd gemakkelijk. Om te bepalen waar uw hond overgevoelig voor is kan er een allergietest gedaan worden met behulp van een bloedonderzoek. Het afgenomen bloed wordt naar het laboratorium gestuurd waar het wordt getest op heel veel allergenen: er wordt dus gekeken tegen welke lichaamsvreemde stofjes uw hond hoge afweerstoffen heeft aangemaakt. Soms is behandeling op basis van deze uitslag eenvoudig. Dit gebeurt als er uit deze test een overgevoeligheid komt, die te vermijden valt. Er zijn ook honden die voor zeer veel omgevingsfactoren allergisch zijn en deze niet te vermijden zijn. Als behandeling kan dan gedacht worden aan medicatie voor een lokale onderdrukking van de overgevoeligheidsreactie in de huid.