Artrose

Een gewricht is een mooi afgeronde structuur waarbinnen een dun laagje olieachtige vloeistof zit, zodat de beweging soepel verloopt. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld een bloeding in het gewricht/ een gescheurde gewrichtsband/ infectie of botbreuken kan het zijn dat een gewricht beschadigd of geïrriteerd raakt. Het lichaam reageert hierop door het afzetten van nieuw bot in en/of rondom het gewricht. Deze botwoekeringen gaan tegen elkaar schuren en het gewricht gaat stroef bewegen. Tevens wordt de gewrichtsvloeistof meer waterig in plaats van olieachtig. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar over het algemeen komt dit het meest in de heup, knie en elleboog van de hond voor. Artrose is eigenlijk niets anders dan de reactie van een gewricht op iets in het lichaam.

De symptomen ontstaan meestal erg geleidelijk, en variëren van moeite met opstaan, kreupel lopen, huppelen met de achterkant, tot helemaal niet meer willen bewegen. In veel gevallen merk je dat de klachten het ergst zijn na rust, en verbeteren als het dier op gang gekomen is (startpijn).

De diagnose wordt gesteld door het aantonen van de botwoekeringen met behulp van een röntgenfoto. Het spreekt voor zich dat uw huisdier hier last van heeft, en hoewel de meeste honden met artrose niet piepen of janken, hebben ze wel degelijk pijn. Om artrose te behandelen moeten we ons realiseren dat de veranderingen aan het beenweefsel nooit meer volledig kunnen herstellen. Wat we wel kunnen, is het gewricht zoveel mogelijk proberen te ontlasten zodat het proces vertraagd wordt, en zorgen dat het dier zo weinig mogelijk pijn heeft.

De behandeling van artrose berust op verschillende fronten zodat het gewricht weer soepeler kan bewegen, het kraakbeen weer dikker en veerkrachtiger wordt en de overproductie van gewrichtsvocht stopt.

Behandeling van artrose gebeurt op de volgende manieren:

  • Allereerst beweging: Gedoseerde beweging kan helpen de artrose klachten te verminderen. Dit betekent een gelijkmatiger bewegingspatroon zonder explosieve, belastende bewegingen (met de bal spelen, in en uit de auto springen, niet traplopen). Dus i.p.v. 3x daags heel ver te lopen is het raadzaam meerdere keren verspreid over de dag kleinere stukken te gaan wandelen met uw hond (aangelijnd). Zwemmen is ook heel goed voor de gewrichten. Een patiënt met artrose moet in beweging blijven.
  • Lichaamsgewicht : Spijtig genoeg zien wij veel te veel te zware huisdieren. Naast ongunstig voor de algemene gezondheid is dit bij een artrose patiënt ook nog eens extra belastend voor de aangetaste gewrichten. Houd daarom heel streng het lichaamsgewicht in de gaten.
  •  Medicatie en voedingssupplementen: Zoals boven reeds vermeld kunnen wij artrose niet genezen. Door middel van ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen wij echter wel de actieve ontstekingsreactie tot rust brengen en de pijn een heel stuk onderdrukken en het artrose proces afremmen. Hiermee zal de last die uw huisdier ervan ondervindt heel wat minder worden en ook de doelstellingen met betrekking tot beweging en lichaamsgewicht beter te realiseren zijn. Tevens als ondersteuning hebben wij goede ervaringen met een voedingssupplement waar glucosamine het hoofdbestanddeel van is.

Ook kan fysiotherapie uitkomst bieden. Met name om het natuurlijke bewegingspatroon te herstellen, en voor dieren die op medicinale therapie onvoldoende reageren of om de dosering van deze middelen te kunnen verminderen.