Operatiepatiënt

Als u telefonisch of aan de balie met ons een afspraak maakt voor een operatie van uw huisdier, dan geven wij altijd een hoop informatie betreffende breng- en haaltijden en zaken die belangrijk zijn voor en na de operatie.

Hieronder staan ze voor de duidelijkheid nog een keer vermeld:

 

De operaties worden in principe altijd s'ochtends uitgevoerd. U kunt uw huisdier dan deze ochtend brengen tussen 8.30 en 9.30 uur. Het is heel belangrijk dat uw huisdier (alleen hond en kat) nuchter is vanaf de avond daarvoor vanaf ongeveer 22.00 uur. Hij/ zij mag wel water drinken, maar het bakje met voeding moet weg worden gehaald tijdens de nacht en ook s'ochtends mag het huisdier niets eten. Knaagdieren mogen juist wel blijven eten.

In de ochtend wordt uw huisdier geopereerd en zal daarna in een opname hokje worden gelegd om zo rustig wakker te kunnen worden. Eventueel kunt u een kleed, speeltje o.i.d. meegeven wat daarin gelegd kan worden. (als u 2 dieren tegelijk brengt, bijv. broer en zus/ broer en broer. etc. zorgen we ervoor dat ze samen wakker worden in 1 hok). De conditie van uw huisdier wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de dierenarts.

Meestal (standaard) kunt u uw huisdier vanaf 14.00 uur weer ophalen en is dan vrijwel altijd goed wakker, waardoor de hond ook zelfstandig kan lopen.

Pijnstilling voor die dag wordt standaard in de vorm van een injectie gegeven (m.u.v. alleen het reinigen en polijsten van het gebit).

De hechtingen die worden gezet, zijn oplosbaar, tenzij anders aangegeven door de dierenarts. Dit wil zeggen dat deze hechtingen oplossen en er vanzelf uitvallen, meestal is dit rond 21 dagen (18 tot 28) het geval. Er kan op de huid een reactie ontstaan door het afstoten van dit lichaamsvreemd materiaal. Mocht u twijfelen of de wond goed geneest, mag u altijd (kosteloos) langskomen met uw huisdier om dit door de dierenarts te laten bepalen. 

Wij zeggen ook altijd tijdens de uitleg dat uw huisdier niet aan de hechtingen mag komen. Een paar keer aan de wond likken is op zich niet zo'n probleem. Er ontstaan grote problemen als de hechtingen eruit worden getrokken/ gebeten. Het beste kunt u voor katten en kleinere honden een rompertje halen bij een textielwinkel in het dorp, een gaatje erin knippen voor de staart en deze aantrekken, zodat uw huisdier niet bij de wond kan komen. Voor grotere honden kunt u kap meenemen en deze omdoen als hij/zij aan de wond probeert te komen. Vaak geven we deze preventief mee en indien niet gebruikt kunt u deze weer terug brengen.

De dag van de operatie mag het huisdier thuis eerst een klein beetje drinken. Gaat dit goed (d.w.z. geeft hij/zij niet over), dan kan een klein beetje voeding worden gegeven.

Wij geven er de voorkeur aan dat de operatie wordt gedaan op een dag dat uzelf s'middags thuis bent om zo uw huisdier in de gaten te kunnen houden. Voor katten geldt dat ze een aantal dagen binnen moeten blijven, omdat ze een verminderd reactievermogen hebben na de narcose (het gevaar van auto's/ fietsen etc).