Onderzoek methoden

Bij ons op de kliniek hebben we verschillende mogelijkheden om direct onderzoek te doen naar de eventuele ziektes/ aandoeningen bij uw huisdier. Hieronder een korte samenvatting van wat dit allemaal inhoudt:

 

Microscoop

Bij verschillende toepassingsgebieden wordt de microscoop gebruikt:Huidkrabsel of haren: zoeken naar mijten(schurft), luizen, schimmels, gisten, bacteriën, etc.

  •  Histologie en cytologie: cel- en weefselstructuren onderzoeken naar vorm (goedaardige of kwaadaardige tumoren), een bacteriële of steriele ontsteking of een allergische reactie
  •  Urine: kijken of er kristallen en/of bloedcellen aanwezig zijn in de urine
  •  Ontlasting: onderzoek naar zweepdiertjes (zoals Giardia) en wormen
  •  Fokkerijbegeleiding: vaginale uitstrijkjes, kwaliteit van sperma controleren

 

Bloedonderzoek

Verder beschikken we sinds 2015 over de Catalyst. Dit bloedanalyse apparaat meet de chemische waarden in het bloed. Deze vertelt ons meer over de organen in het lichaam van uw huisdier. Zo weet de dierenarts binnen ongeveer een kwartier of uw huisdier een lever- of nierafwijking heeft of dat hij of zij suikerziekte heeft. Tevens zijn hiermee tal van andere waarden in het bloed te bepalen, alsmede of uw huisdier een afwijking aan de schildklier heeft.

 

Urineonderzoek

Wanneer uw huisdier plots meer begint te drinken en/of te plassen, niet kan plassen of het moeilijk op kan houden is het verstandig om een urinetestje te laten doen. Dit geldt ook wanneer er bloed in de urine zit of wanneer de urine een afwijkende geur en/of kleur heeft. Voor een urinetestje hoeft u in de meeste gevallen alleen de urine mee te nemen naar de praktijk, maar soms is het noodzakelijk om ook uw huisdier mee te nemen.

Let op! Wanneer uw huisdier niet meer kan plassen is dit een spoedgeval en moet u direct bellen!

Urine kan onderzocht worden op verschillende manieren:

  • Urinestrip: deze strip geeft binnen enkele seconden meer informatie over het eiwitgehalte, de ketonen, pH, leukocyten (ontstekingscellen), glucose, bilirubine en rode bloedcellen.
  • Door middel van het inzetten van een Speedbiogram kweek. Deze geeft na het inzetten van de kweek binnen 48 uur uitsluitsel met welke bacterie we te maken hebben en waar deze gevoelig voor is. Zodoende kan altijd de juiste antibioticum worden ingezet. 
  • Totaal analyse of hormoonbepaling: soms is het nodig om de urine op te sturen naar een extern laboratorium. Hier kunnen hormoonbepalingen gedaan worden om bijvoorbeeld de ziekte van Cushing te diagnosticeren.

 

Ontlastingsonderzoek

Ontlasting onderzoek kan een zeer waardevolle diagnostiek zijn. Problemen met de ontlasting kunnen aanwijzingen geven met betrekking tot de spijsvertering. Onder de microscoop kunnen we zoeken naar parasieten en/of bacteriën. Wanneer uw huisdier klachten heeft zoals gewichtsverlies (ondanks normale eetlust) of aanhoudende diarree stellen wij vaak voor om een aantal dagen ontlasting te verzamelen van uw dier. Deze kan dan onderzocht worden.